Αποσταγματοποιείο

Αποσταγματοποιείο


Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου ήταν ο πρώτος Συνεταιρισμός που παρήγαγε και εμφιάλωσε τσίπουρο, σε μια προσπάθεια για την ανάδειξη του αποστάγματος αυτού, για την ακόμα καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των αμπελουργών της περιοχής, αλλά και για την προβολή την περιοχής Τυρνάβου γενικότερα.

Το Τσίπουρο Τυρνάβου είναι απόσταγμα αναγνωρισμένης γεωγραφικής προέλευσης, συμπεριλαμβάνεται δηλαδή στα ποτά τα δικαιούμενα χρήσης γεωγραφικών επωνυμιών όπως αυτά καταγράφονταν από το 1989 στον ΚΑΝ (ΕΟΚ) 1576/89 και πέρασαν και στον νέο Καν ΕΕ 110/2008. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας κατά κοινή ομολογία, αφού είναι γνωστό ότι μια τέτοια αναγνώριση είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, προϋποθέτει σειρά χαρακτηριστικών στο προϊόν, αλλά εφόσον επιτευχθεί το προϊόν αποκτά ανυπολόγιστα μεγαλύτερη αξία και μαζί με αυτό και η περιοχή καταγωγής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τύρναβος είναι η μοναδική πόλη της Ελλάδας που έχει τέτοια αναγνώριση, αφού τα υπόλοιπα τρία τσίπουρα που περιλαμβάνονται στον Κανονισμό αναφέρονται σε γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Η ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου που καλλιεργείται σχεδόν στο σύνολο της στην περιοχή Τυρνάβου, συνεισφέρει με μοναδικό τρόπο στο αρωματικό προφίλ του τσίπουρου που παράγεται. Επιστημονικές μελέτες απέδειξαν πως το τσίπουρο που παράγεται από την ποικιλία αυτή έχει πολύ πιο πλούσιο αρωματικό προφίλ, ενώ κάποια από τα αρώματα προέρχονται αποκλειστικά από αυτή και δεν τα συναντά κανείς σε άλλες ποικιλίες.

Με λίγα λόγια το Τσίπουρο Τυρνάβου χαρακτηρίζεται αλλά και χαρακτηρίζει την περιοχή Τυρνάβου, στηρίζει την αμπελοκαλλιέργεια και κατά συνέπεια την οικονομία της.

Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του αποσταγματοποιείου του Συνεταιρισμού είναι σε θέση να εξασφαλίζουν την άριστη ποιότητα του Τσίπουρου Τυρνάβου. Αποστακτήρες ατμού υψηλής τεχνολογίας, ασυνεχείς με δυνατότητα πολλαπλής απόσταξης, με την επίβλεψη του έμπειρου προσωπικού και τους ειδικούς εργαστηριακούς ελέγχους παράγουν αποστάγματα εγγυημένα και ποιοτικά, ενώ αξιοποιούν πλήρως το ποικιλιακό δυναμικό του Μοσχάτου για την ανάδειξη της λεπτής γεύσης και του πλούσιου αρώματος που τα χαρακτηρίζουν.