Οινοποιείο

Οινοποιείο


1961

Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου ιδρύθηκε το 1961 από τους αμπελουργούς της επαρχίας Τυρνάβου με σκοπό την αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού της σταφυλικής παραγωγής της περιοχής με την παραγωγή και εμφιάλωση οίνων. Η ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Λαρίσης Τυρνάβου Αγιάς (ΕΑΣ Λάρισας) έπαιξε τον ρόλο της εγγυήτριας για το δάνειο που πάρθηκε από την ΑΤΕ, το οποίο όμως στηρίχθηκε στις συμβάσεις που υπέγραψαν πάνω από 1.400 αμπελουργοί της περιοχής, με την προοπτική να παραχωρηθεί το οινοποιείο στους αμπελουργούς μόλις αυτοί δημιουργήσουν αξιόπιστο συνεταιρισμό για την διαχείρισή του. Στις συμβάσεις που υπέγραφαν οι αμπελουργοί ορίζονταν η ποσότητα των σταφυλιών που θα εισκόμιζε ο καθένας από αυτούς στο οινοποιείο, αλλά και η ποινική ρήτρα που θα πλήρωνε σε περίπτωση μη εισκόμισης.

1978

Το Οινοποιείο λειτούργησε με την εποπτεία της ΕΑΣ μέχρι το 1978 οπότε και μεταβιβάστηκε την 28-7-1978 με συμβολαιογραφική πράξη (Υποθηκοφυλακείο Τυρνάβου τόμος 257 αρθ. 76) από τον πρόεδρο της ΕΑΣ κ. Μακρή Ελευθέριο στον πρόεδρο του Οινοποιητικού Συεταιρισμού κ. Γερμανίδη Δημήτριο. Στα χρόνια αυτά της λειτουργίας του οινοποιείου υπό την ΕΑΣ, επειδή οι απολαβές των αμπελοκαλλιεργητών δεν ήταν ικανοποιητικές, δεν προσκόμιζαν τις ποσότητες των σταφυλιών που είχαν υποχρέωση με αποτέλεσμα οι καρτέλες τους να χρεωθούν με τοκοχρεολύσια που είχαν σαν αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να διαγραφούν από την δύναμη του Συνεταιρισμού. Γεγονός είναι πάντως πως από την χρονιά που το Οινοποιείο μεταβιβάστηκε στους αμπελουργούς του Τυρνάβου έδειξε και την δυναμική του. Άρχισε μια συνεχής ανοδική πορεία δημιουργίας προϊόντων και επέκτασης των αγορών. Με την αξιοποίηση διαφόρων προγραμμάτων το 1982, κατασκευάσθηκαν καινούργιες δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα, χωρητικότητας 30.000 εκατολίτρων και βελτιώθηκε ο μηχανολογικός εξοπλισμός με την προμήθεια πνευματικών πιεστηρίων αλλά και σύγχρονης γραμμής εμφιάλωσης ενώ συγχρόνως κατασκευάσθηκε βιολογικός καθαρισμός.

1990

Το 1990 προχώρησε στην παραγωγή και εμφιάλωση του τσίπουρου που σήμερα παίζει ένα σημαντικό ρόλο στον συνολικό τζίρο του Συνεταιρισμού.

1997

Το 1997 προχώρησε στην πρωτοποριακή παραγωγή του ανακαθαρισμένου συμπυκνωμένου γλεύκους, ένα προϊόν που διατίθεται κυρίως σε άλλα οινοποιεία προκειμένου να αυξήσουν τον οινοπνευματικό τους βαθμό ή να φτιάξουν γλυκά ή ημίγλυκα κρασιά.

2004 - 2007

Το 2004 και το 2007 κατασκευάσθηκαν άλλες 30.000 εκατόλιτρα ανοξείδωτων δεξαμενών, κατασκευάσθηκε αποθήκη ετοίμων προϊόντων, μεταφέρθηκε σε καινούργιο χώρο το εμφιαλωτήριο, αγοράστηκαν καινούργιες γραμμές εμφιάλωσης για νέες συσκευασίες προϊόντων (bag in box, pet κλπ), παράχθηκαν νέα προϊόντα στο τσίπουρο (παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια και με κρόκο, καθώς και νέοι τύποι κρασιών). Αγοράστηκαν επίσης μεταφορικά μέσα, φορτηγά και κλαρκ, το δίκτυο διάθεσης επεκτάθηκε και στην Πελοπόννησο. Εφαρμόστηκε σύστημα ελέγχου ποιότητας (ISO) στο Οινοποιείο καθώς και σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης (Agro 1-2) στα αμπέλια των συνεταίρων. Ο συνολικός τζίρος του Συνεταιρισμού έφθασε τα 11 εκατομμύρια ευρώ.