Ε Υ Δ Ε Μ Ι Δ Α
Οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές του Δήμου Τυρνάβου Λαρίσης είναι σταθερά υψηλές. ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΣ ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΚΑΙ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟ. Αύξηση των συλλήψεων ή διατήρηση αυτών σε υψηλά επίπεδα σημαίνει έντονη δραστηριότητα του εντόμου και συνεπώς επιτακτικότερη ανάγκη για συνέχιση της καταπολέμησής του. Το ψεκαστικό υγρό πρέπει να κατευθύνεται στα σταφύλια και να τα καλύπτει πλήρως και μέχρις απορροής. Το σωστό ξεφύλλισμα βοηθά στην πλήρη και αποτελεσματική διαβροχή των σταφυλιών με το ψεκαστικό υγρό.
Β Ο Τ Ρ Υ Τ Η Σ
Προσβολές (πληγές) των ραγών από την ευδεμίδα και το ωίδιο, αποτελούν αιτία δευτερογενών προσβολών από τον παθογόνο μύκητα, στην περίπτωση που επικρατούν καιρικές συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωσή του (θερμοκρασίες 15—25° C και βροχή ή υγρασία με τη μορφή ομίχλης και δροσιάς).
Συστήνεται επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο σε αμπελώνες με ιστορικό προσβολής και σε ευαίσθητες ποικιλίες, καθώς και μετά από χαλαζόπτωση ή επικράτηση ισχυρών ανέμων που προκαλούν τραυματισμούς στην τρυφερή βλάστηση.
Στην μείωση της έντασης της ασθένειας συμβάλλουν η καταπολέμηση του ωιδίου και της ευδεμίδας καθώς και η εφαρμογή καλλιεργητικών μέτρων που μειώνουν την υγρασία στο περιβάλλον του αμπελώνα.
Τέτοια μέτρα είναι τα κατάλληλα θερινά κλαδέματα, η καταστροφή των ζιζανίων, η αποστράγγιση του εδάφους και ο περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης, που οδηγεί σε υπερβολική και ευπρόσβλητη βλάστηση.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΣΙΤΣΙΡΙΓΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ