ΕΥΔΕΜΙΔΑ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ
Παρατηρήσεις στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων έδειξαν αύξηση των συλλήψεων ακμαίων του εντόμου, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της 2ης πτήσης του εντόμου. Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες συλλήψεις είναι τα Γκιρένια ,Κασσιάνη, Βρύση ,Αγία Σοφία, Τζαλμάς, Πλάγια, Χασάπη. Η περιοχή Δαμασίου θα περιμένει νεότερη ανακοίνωση. Η αύξηση αυτή συνήθως συμπίπτει με την παρατήρηση των πρώτων ωοτοκιών. Οι πρώτες προσβολές, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, διαπιστώνονται περίπου 4─5 ημέρες αργότερα. Πρέπει να σημειωθεί ότι παρατηρείται κλιμάκωση των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των προνυμφών, ως αποτέλεσμα της κλιμακούμενης εμφάνισης των ακμαίων. Η δραστηριότητα των προνυμφών αυτής της πρώτης καρπόβιας γενιάς, είναι δυνατό να προκαλέσει σημαντική μείωση της παραγωγής. Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση του εντόμου θα πρέπει να είναι προληπτική, δηλαδή να αποσκοπεί στη θανάτωση των αυγών, καθώς και των νεαρών προνυμφών, πριν την είσοδό τους στις ράγες. Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί εντομοκτόνο με ωοκτόνο δράση, η εφαρμογή του συστήνεται μέσα σε 2─3 μέρες από τη διαπιστούμενη αύξηση των συλλήψεων των ακμαίων. Η εφαρμογή των εντομοκτόνων που έχουν κατά κύριο λόγο προνυμφοκτόνο δράση, συστήνεται 4─5 ημέρες αργότερα. Από τα προνυμφοκτόνα, προτιμάται η χρήση των σκευασμάτων του εντομοπαθογόνου βακίλου Bacillus thuringiensis, διότι θεωρούνται πλήρως ατοξικά για την ωφέλιμη πανίδα και το περιβάλλον γενικότερα. Ακολουθούν σκευάσματα με εκλεκτική δράση, όπως είναι οι ρυθμιστές ανάπτυξης και τα φυσικής προέλευσης εντομοκτόνα, ως λιγότερο τοξικά για την ωφέλιμη πανίδα. Το σωστό ξεφύλλισμα βοηθά στην πλήρη και αποτελεσματική διαβροχή των βοτρύων με το ψεκαστικό υγρό.
ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ
Συστήνεται στους παραγωγούς που συμμετέχουν στο μέτρο της παρεμπόδισης σύζευξης (κομφούζιο) και έχουν επιλέξει την εφαρμογή σκευασμάτων φερομόνης με ψεκασμό να προβούν σε τουλάχιστον 3 εφαρμογές ανά 10ήμερο κατά το μήνα Ιούνιο. Θα πρέπει η εφαρμογή του ψεκαστικού διαλύματος να καλύπτει όλο το πρέμνο και όχι μόνο τη ζώνη σταφυλιού.
Επίσης, εφόσον μετά την εφαρμογή του ψεκασμού με φερομόνη ακολουθήσουν έντονες βροχοπτώσεις (>10mm) θα πρέπει ο ψεκασμός να επαναληφθεί το ταχύτερο δυνατόν.
ΣΥΣΤΑΣΗ: Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειµένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσµατική αντιµετώπισή τους, µε το µικρότερο οικονοµικό και περιβαλλοντικό κόστος.
Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστηµα µεταξύ τελευταίας επέµβασης και συγκοµιδής και τα µέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.
Τις ανακοινώσεις θα τις βρείτε στο www.tirnavoswinery.gr
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΣΙΤΣΙΡΙΓΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ