ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΥΔΕΜΙΔΑ 16/07/24

 

Παρατηρήσεις στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων έδειξαν αύξηση των συλλήψεων ακμαίων του εντόμου, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της 3ης πτήσης του εντόμου. Αυξημένες συλλήψεις στην περιοχή Γκιρένια και Αμπελώνας Τυρνάβου. Η αύξηση αυτή συνήθως συμπίπτει με την παρατήρηση των πρώτων ωοτοκιών. Η ζημιογόνος μορφή είναι η προνύμφη που εγκαθίσταται στις ράγες και προκαλεί άμεσα σημαντικές ζημιές αλλά και έμμεσες ζημίες στις ράγες από δευτερογενή ανάπτυξη άλλων παθογόνων κυρίως του βοτρύτη. Για την αντιμετώπιση της ευδεμίδας συνίσταται η χρήση ενός κατάλληλου και εγκεκριμένου για την καλλιέργεια εντομοκτόνου. Αυτά είναι εντομοκτόνα με εξειδικευμένη δράση(ρυθμιστές ανάπτυξης των εντόμων ),συνθετικά εντομοκτόνα και μικροβιακά σκευάσματα του Bacillus thuringiensis.Οι ψεκασμοί πρέπει να πραγματοποιούνται επιμελώς πάνω στη ζώνη του σταφυλιού που αυτό προϋποθέτει ξεφύλλισμα για καλό λούσιμο των σταφυλιών.

 

Π Ε Ρ Ο Ν Ο Σ Π Ο Ρ Ο Σ

 

Οι ράγες από την καρπόδεση μέχρι και την έναρξη ωρίμανσης παραμένουν ευαίσθητες στην προσβολή από το παθογόνο. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στις περιοχές ή στους αμπελώνες όπου υπήρχε περσινή προσβολή από περονόσπορο, σε σκιερά σημεία του αμπελιού και σε σημεία που υπάρχει κατακράτηση νερού, στις ευαίσθητες ποικιλίες (Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου κ.α) και σε όλο το διάστημα που επικρατούν βροχερές και υγρές καιρικές συνθήκες. Οι παραγωγοί πρέπει να επισκέπτονται και να παρατηρούν προσεκτικά τα αμπέλια τους. Συνίσταται προληπτικός ψεκασμός με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα για την καλλιέργεια. Καλλιεργητικοί τρόποι αντιμετώπισης :1) ξεφύλλισμα του αμπελιού για σωστό αερισμό και μείωση της υγρασίας 2)καταπολέμηση των ζιζανίων γύρω από το πρέμνο 3)όχι υπερβολική αζωτούχο λίπανση .

 

 

 

Ω  Ι  Δ  Ι  Ο

 

Ευνοείται σε σκιερά μέρη και η διασπορά γίνεται με τον άνεμο χωρίς όμως μεγάλη εμβέλεια.

Οι παραγωγοί πρέπει να επισκέπτονται και να παρατηρούν προσεκτικά τα αμπέλια τους. Συνίσταται προληπτικός ψεκασμός με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα για την καλλιέργεια. Να εφαρμόζονται τα ίδια καλλιεργητικά μέτρα όπως και στον περονόσπορο. Να γίνεται εναλλαγή των μυκητοκτόνων για την αποφυγή ανθεκτικότητας του μύκητα.

 

Β Ο Τ Ρ Υ Τ Η Σ

 

Συνίσταται ο προληπτικός ψεκασμός για την αντιμετώπιση της ασθένειας με εγκεκριμένο βοτρυδιοκτόνο. Την ανάπτυξη του ευνοούν οι πληγές από χαλάζι, από ευδεμίδα και από ωίδιο. Καλλιεργητικοί τρόποι αντιμετώπισης :1) ξεφύλλισμα του αμπελιού για σωστό αερισμό και μείωση της υγρασίας 2) καταπολέμηση των ζιζανίων γύρω από το πρέμνο 3) όχι υπερβολική αζωτούχο λίπανση .

 

Ψ Ε Υ Δ Ο Κ Ο Κ Κ Ο Ι

 

Στους αμπελώνες στους οποίους παρατηρούνται τα ενήλικα θηλυκά, είτε στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, είτε στο βλαστό, είτε στη ράγα ή ακόμη και κάτω από το φλοιό του πρέμνου συνίσταται η καταπολέμηση του με εγκεκριμένο εντομοκτόνο.

 

Ο Ξ Ι Ν Η      Σ Η ΨΗ

 

Πρόκειται για ασθένεια που παρατηρείται την περίοδο της ωρίμασης των σταφυλιών, όταν το ποσοστό των σακχάρων φθάνει το 10% περίπου. Η ευαισθησία των σταφυλιών αυξάνει όσο πλησιάζει ο τρύγος. Η ασθένεια οφείλεται σε ένα σύμπλοκο βακτηρίων και σακχαρομυκήτων. Η μόλυνση συντελείται πάντα μέσω πληγών στις ράγες και προκαλείται ταχύτατη σήψη των ραγών. Η σήψη συχνά επεκτείνεται σε ολόκληρο το σταφύλι και η απώλεια στην παραγωγή μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλή. Κύριος φορέας μετάδοσης της ασθένειας είναι το δίπτερο Drosophila melanogaster (κοινώς μύγα του ξυδιού), το οποίο επισκέπτεται τις πληγωμένες ράγες και μεταφέρει το μόλυσμα. Η παρουσία του εντόμου στον αμπελώνα αποτελεί ένδειξη ύπαρξης της ασθένειας. Για την προστασία των σταφυλιών που ωριμάζουν από την ασθένεια, συνιστάται η λήψη μέτρων για την αποτροπή δημιουργίας πληγών στις ράγες όπως: 1) έγκαιρη και αποτελεσματική καταπολέμηση του ωιδίου, 2) αποτελεσματική καταπολέμηση της ευδεμίδας καθώς και άλλων εντόμων που προκαλούν φαγώματα στις ράγες, 4) ορθολογικό πρόγραμμα άρδευσης, 5) αποφυγή υπερβολικής λίπανσης, 6) ορθολογική χρήση ορμονικών σκευασμάτων σε πυκνόραγες ποικιλίες, προκειμένου τα σταφύλια να γίνουν λιγότερο συμπαγή και 7) εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων, τα οποία προκαλούν σκλήρυνση της επιδερμίδας των ραγών. Η καταπολέμηση της δροσόφιλας παρουσιάζει δυσκολία, αφενός διότι δεν υπάρχει εγκεκριμένο εντομοκτόνο και αφετέρου η καταπολέμηση τοποθετείται χρονικά πολύ κοντά στον τρύγο.

 

Ξ Η Ρ Α Ν Σ Η    Ρ Α Χ Η Σ

 

Πρόκειται για τη σοβαρότερη φυσιολογική (μη παρασιτική) ασθένεια του αμπελιού. Οφείλεται στη διαταραχή της σχέσης καλίου─ασβεστίου─μαγνησίου και εμφανίζεται την περίοδο της ωρίμανσης των βοτρύων. Σε περίπτωση μεγάλης προσβολής, η απώλεια της παραγωγής μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλή. Για την προληπτική αντιμετώπιση της πάθησης συνιστώνται: 1) προσθήκη καλά χωνεμένης κοπριάς για τη βελτίωση της δομής και της γονιμότητας του εδάφους, 2) ορθολογική εφαρμογή χειμερινού και θερινών κλαδεμάτων για τη σωστή ρύθμιση της ζωηρότητας των πρέμνων, 3) αποφυγή πλούσιας λίπανσης και ειδικότερα περιορισμός των καλιούχων λιπασμάτων και 4) αποφυγή υπερβολικής και ακανόνιστης άρδευσης. Στις ευαίσθητες στην πάθηση ποικιλίες και στους αμπελώνες που συχνά εμφανίζεται η πάθηση, συστήνονται δύο ως τρεις ψεκασμοί με άλατα του μαγνησίου ή με διαφυλλικά λιπάσματα υψηλής περιεκτικότητας σε μαγνήσιο. Η εφαρμογή των επεμβάσεων τοποθετείται: 1) πριν από την έναρξη ωρίμανσης των σταφυλιών, 2) στην αρχή της ωρίμανσης και 3) 7-10 ημέρες αργότερα. Είναι σημαντικό να γίνεται πλήρης διαβροχή των σταφυλιών με το ψεκαστικό υγρό.

 

 

Οι παραγωγοί να επισκέπτονται τα αμπέλια τους.

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα θα πρέπει να είναι εγκεκριμένα για το αμπέλι στη χώρα μας

Κατά την επιλογή και εφαρμογή κάθε φυτοπροστατευτικού προϊόντος, να ακολουθούνται και να εφαρμόζονται προσεκτικά και χωρίς αποκλίσεις, όλες οι πληροφορίες και οι οδηγίες της  ετικέτας και των αναγραφομένων στη συσκευασία.

Να τηρούνται τα μέτρα προστασίας για τον παραγωγό, της δημόσιας υγείας αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.

 

www.tirnavoswinery.gr